Translate

SEÇME YAYINLAR








https://ttg-ttdn.blogspot.com/

Toplumcu tıp Avrupa'da on dokuzuncu yüzyılın ortalarında, tıbbın kapitalist örgütlenmesine bir yanıt olarak belirdi. Temelleri Marksizm’in kurucularından Engels tarafından atılan toplumcu tıp, kapitalist tıbbın toplumun ezici çoğunluğunu oluşturan emekçilerin gereksinimlerine yanıt veremeyeceği, emekçilerin tıbbı kendi gereksinimleri doğrultusunda örgütlemesi gerektiği düşüncesiyle doğdu.

Ülkemizde toplumcu tıp literatürü son yıllara kadar epeyce sınırlı bir düzeyde kalmıştır. Bu kitap esas olarak geçtiğimiz iki yıl içinde gerçekleştirilen seminer çalışmalarından derlemeler ve İstanbul Tıp Fakültesi'nde devam eden Toplumcu Tıp ders notlarından oluşmaktadır. Kitabın en önemli amaçlarından biri ülkemizde toplumcu tıp literatürünün zenginleşmesine katkıda bulunmaktır.




70 yıldan uzun bir süre boyunca oldukça geniş bir coğrafyada varlığını sürdüren Sovyetler Birliği, tüm eksikliklerine karşın, sosyalizmin insanlık için neden bir zorunluluk olduğunu kanıtlayacak kazanımlara imza attı. Sağlık sistemi, kuşkusuz bu kazanımlar içinde en fazla dikkati çeken başlıklardan biriydi.
Herkes için, eşit, parasız sağlık hizmeti fikrinin bir ütopya olmadığı ilk önce Sovyet deneyinde kanıtlandı. Eşitlikçi bir toplumda kârın değil, halkın çıkarlarının esas alındığı sağlık politikalarıyla birçok hastalığın ortaya çıkmadan önlenebileceği, bilim insanlarının ilaç tekellerinin kuşatmasından kurtulduğunda birçok hastalığın tedavisinde nasıl yaratıcı olabilecekleri görüldü.
Bu kazanımların pek çoğu ne yazık ki sosyalizmin yenilgisiyle buharlaşıverdi. Ama sağlıkta sosyalist örgütlenme anlayışının benzersiz başarısı insanlığın bundan sonraki serüvenine ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Elinizdeki kitap unutturulmak istenen bu başarıyı farklı boyutlarıyla resmediyor.

https://tt-sbd.blogspot.com/




DERLEME






ÇEVİRİ



http://www.itf.istanbul.edu.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=685&Itemid=52









KİTAP BÖLÜMÜ


http://toplumcutipturkiye.blogspot.com.tr/2014/04/tp-budur-ckt-akl-giren-bedene-doktor.html




http://www.idefix.com/kitap/tip-bu-degil-2-ilknur-arslanoglu/tanim.asp?sid=FJKEEX8NNB0DKJIFSMP6







DERS NOTU










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder