Translate

16 Eylül 2024 Pazartesi

Türkiye’nin zenginliği illüzyonu



Sosyal medyada birçok insanın tıklım tıklım dolu mekanlara bakıp, kafasının karıştığını görüyoruz. Kişi başına en az 2 – 3 bin TL bırakılan eğlence mekanlarına, dört kişilik bir masanın içkili bir akşam yemeğine asgari ücretin üzerinde hesap ödediği restoranlara rezervasyonsuz girilemediğini görenler, “bu ülkenin neresi yoksul” diye soruyorlar. Çünkü bir illüzyon içinde olduklarının farkında değiller.

Evet, lüks otellere, restoranlara, eğlence yerlerine baktığınızda gördüğünüz şey illüzyondur. Türkiye gibi 85 milyon nüfuslu bir ülkede 68 milyon insan sürüm sürüm sürünürken, bizim yanına yanaşamadığımız mekanları yalnızca en zengin 17 milyon dolduruyor. Hatta bize sayıları çok gibi görünen bu mekanlar, Türkiye’nin kaymak tabakasına yetmiyor, eğlenmek için, istiridye yemek için yurt dışına gidiyorlar.

Göz-bağımızı çözebilmek ve gerçekleri görebilmek için Türkiye’yi kapı komşularımız Yunanistan ve Bulgaristan ile kıyaslayabiliriz.

Bize Türkiye sahilleri otellerle dolu gibi görünüyor. Oysa Türkiye’de 100 kişiye düşen otel yatağı sayısı sadece 1,7. Yani Türkiye’de bir akşam 100 kişiden sadece 2’si bir otelde kalmaya kalksa (bakın hesapta hiç turist filan yok), otellerde kalacak yer bulamazsınız. Oysa Yunanistan’da 100 kişiye düşen yatak sayısı 7, Bulgaristan’da 5. Yani Türkiye’de Yunanistan’daki otellerin yarısı kadar otel olsa, yatakların yarısının boş kalacağından emin olabilirsiniz.

Yine bize Türkiye’de özellikle zengin semtlerde her köşe başında birkaç tane gördüğümüz, bir bardak kahvenin 100 TL’den başlayan fiyatlarla servis edildiği kafeler çokmuş gibi görünüyor. Oysa Türkiye’de köy kahveleri de dahil 100 kişiye düşen kafe, kahvehane, pastane gibi yerlerin sayısı da Yunanistan ve Bulgaristan’dakilerin dörtte birinden daha az. Restoran sayılarında da durum farklı değil, Türkiye Yunanistan ve Bulgaristan ile kıyaslandığında restoran fakiri bir ülke.

Türkiye gerçekten çok büyük bir ülke. Nüfus bakımından dünya sıralamasında 200’e yakın ülke içinde 17. sırada. Bizi bu “büyüklük” yanıltıyor.

Evet, Türkiye’de lüks mekanları dolduranlar, nüfusumuzun yalnızca yüzde 20’si. Geri kalan yüzde 80 sürüm sürüm sürünüyor, on milyonlarca insan gece yatağa aç giriyor. Fakat bu kaymak tabakayı oluşturan yüzde 20, 17 milyon kişi demek.

Haydi yine kıyaslayalım da daha görünür hale gelsin. Bizim en zengin 17 milyon kişi, tam bir buçuk Yunanistan, üç Bulgaristan ediyor. Büyüklüğü düşünebiliyor musunuz? İşte illüzyona neden olan, gözümüzü bağlayan bu büyüklük. Bizim Yunanistan nüfusunun 1,5 ve Bulgaristan nüfusunun 3 katı kadar zenginimiz var. Hem de bunlar öyle – böyle zengin değil, zengin – zengin bunlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder