Translate

8 Şubat 2014 Cumartesi

Sağlık, toplum ve politika

Sağlık, Toplum ve Politika, toplumcu tıp alanında çok önemli çalışmalara imza atan İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı’nın (İNSEV), Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Hukuk Yüksek Lisans Programı çerçevesinde sunulan Sağlık Hukuku Modülü için hazırladığı ikinci ders. 2013 – 2014 Bahar döneminde verilmeye başlanacak derse Yüksek Lisans programına devam eden tıp ve hukuk fakültesi mezunları katılabiliyorlar.



İNSEV geçtiğimiz yıllardaki yayın çalışmalarıyla toplumcu tıp alanında yeri kolay doldurulamayacak bir eksikliği giderdi. İNSEV tarafından yayınlanan Sağlığın Sosyal Belirleyicileri, Küreselleşme ve Sağlık, Sağlık Politikası Reformu ve Aşırı Teşhis başlıklı kitaplar, bugün birçok fakülte veya yüksek okulda yürütülen lisans ve lisans üstü programlarda ders kitabı veya kaynak kitap olarak kullanılıyor.

İNSEV geçen yıl içinde bu alandaki yayın çalışmaları yanında eğitim çalışmalarını da genişletmeye karar vererek,  Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Hukuk Yüksek Lisans Programı içinde sunulan Sağlık Hukuku Modülü için Sağlıkçı Olmayanlar İçin Sağlığa Giriş dersini başlatmıştı. 3 kredilik dersin amacı Sağlık Hukuku Yüksek Lisans eğitimi almakta olan hukukçuların mesleki yaşamlarında ihtiyaç duyacakları sağlık, hastalık ve sağlık hizmetleriyle ilişkili temel kavramlar konusunda temel bilgi ve yorum yapabilme becerisine sahip olması şeklinde tanımlanmıştı. 2013 – 2014 Güz döneminde verilen dersin müfredatı şöyle oluşturulmuştu:

·         Sağlığın tanımı ve ilişkili kavramlar, sağlığın belirleyicileri (Selma Karabey, Fatih Artvinli)
·         Hastalığın tanımı, dünyada ve Türkiye’de en sık görülen hastalıklar, zamana ve bölgelere göre değişimler (Selma Karabey)
·         Tıbbın branşları ve çalışma alanları, sağlıkla ilgili temel kavramlar, tıbbi terminoloji ve ilgili başvuru kaynakları (Leyla Pür Özyiğit)
·         Dünden bugüne Türkiye’de sağlık sistemi ve sağlık mevzuatı (Fatih Artvinli)
·         Sağlıkta dönüşüm programı, içeriği ve güncel tartışmalar (Volkan Yılmaz)
·         Tanı – tedavi süreçlerinin işleyişi, kılavuzların tıp uygulamalarındaki yeri (Zeki Kılıçaslan)
·         Tıp etiğine giriş: temel kavramlar (Fatih Artvinli)
·         Tıbbi kayıtlar, veri gizliliğinin önemi (Ayşegül Aksakal)
·         Tıbbi verilerin yorumlanması (Ümit Türkoğlu)
·         Çalışma yaşamı ve sağlık (Akif Akalın)
·         Tıbbi tedavide malpraktis, komplikasyon, istenmeyen etkiler, yan etkiler (Erenç Dokudan)

 Sağlık, toplum ve politika dersi de diğeri gibi 3 kredilik bir ders fakat diğerinden farklı olarak bu dersi hukuk kökenli öğrenciler yanında tıp kökenli öğrenciler de alabiliyorlar. 2013 – 2014 Bahar döneminde verilmeye başlanacak dersin müfredatı şöyle:

·         Sağlık kavramına farklı yaklaşımlar; Sağlığın sosyal belirleyicileri (Selma Karabey, Fatih Artvinli, Akif Akalın)
·         Sağlık hakkı, uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuattaki yeri (Yeşim Yasin, Fatih Artvinli)
·         Sağlığın ekonomi politiği (Akif Akalın, İlker Kayı)
·         Türkiye sağlık sistemi (Osman Elbek, Zeki Kılıçaslan)
·         Sağlık hizmetleri ve sağlık sistemleri 1 ve 2 (Levent İncedere, Selden Coşkun, Deniz Seyirci, Pınar Çimen, Selma Karabey)
·         Küresel sağlık politikaları ve yönetişimi (Zeki Kılıçaslan, İlker Kayı)
·         Savunmasızlığı oluşturan durumlar, savunmasız gruplar ve sağlık (Muhtar Çokar, Selma Karabey)
·         Fiziksel çevre ve sağlık (Ebru Kerimoğlu, İlker Kayı)
·         Su ve sağlık (Ümit Şahin, Yeşim Yasin)
·         Gıda ve sağlık (Yavuz Dizdar, Zeki Kılıçaslan)
·         Sağlık hakkı alanında uğraş veren ulusal ve uluslararası kuruluşlar (Yeşim Yasin, İlker Kayı, Fatih Artvinli)

İNSEV’in bu çalışmaları aynı zamanda önümüzdeki yıllarda hazırlamayı planladığı yüksek lisans ve doktora programları için bir deneyim biriktirme ve altyapı oluşturma amacına da hizmet ediyor. Şimdiden oldukça geniş bir kadro oluşmuş durumda. Bu alandaki önemli bir eksikliği dolduran İNSEV’e bundan sonraki çalışmalarında başarılar dileriz.

Akif Akalın 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder