Translate

24 Nisan 2015 Cuma

Tıpta ifade özgürlüğü mücadelesi genişliyor

21 Nisan’da Toplumcu Tıp Sayfaları’nda yayınladığımız “Tıpta gericiliğe karşı The Lancet editörüne destek” başlıklı yazımızda, The Lancet dergisine ve derginin editörü Dr. Richard Horton’a karşı 396 hekim ve bilim insanı tarafından dergide yer alan ve İsrail’in Gazze’deki uygulamalarının Filistin halkının sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini sergileyerek İsrail’in tutumunu eleştiren bir mektup üzerine başlatılan gerici kampanyayı duyurmuş ve dostlarımızı dergiye ve editöre destek vermeye çağırmıştık. Tartışma büyüyor.

The Independent gazetesinin 24 Nisan 2015 tarihli nüshasında konuya ilişkin Jeremy Laurance imzasıyla bir makale yayınlandı. Laurance makalesinde, dünyanın en eski ve saygın tıp dergisinin (The Lancet) sayfalarında İsrail – Filistin çatışmasının yol açtığı insani felakete yer verdiği için dünyanın çeşitli ülkelerinden 500’den fazla hekimin saldırısına uğradığını belirtiyor. Dergiyi ve editörü Dr. Richard Horton’u hedef alan saldırıda “derginin politik amaçlarla büyük bir sorumsuzlukla kötüye kullanıldığı” iddia ediliyor.

Geçen yazımızda da belirttiğimiz gibi tartışmaya dergide Israil’in Gazze’deki eylemlerini eleştiren bir makale neden oldu. Makaleyi yayınlamakla derginin “nefret propagandasına” alet olduğunu öne süren hekimler, dergiyi yayınlayan Reed Elsevier yayıncılığı da “nefret ve şiddeti kışkırtan, gerçek dışı ve çirkin bir materyalin yayınından kar sağlamakla” suçladılar. Hekimler yayınevini “uygun etik editörlük standartlarını” yürütmemesi halinde boykot etmekle tehdit ediyorlar.

Gözlemciler bunun derginin kurulduğu yıllarda (192 yıl önce) ilk editörü Thomas Wakley’nin, tıbbi elitin yetkinsizliği, kayırmacılığı ve açgözlülüğünü eleştirdiğinde maruz kaldığı bir dizi davadan beri karşılaştığı ve akademide “ifade özgürlüğüne” yönelik en ciddi tehdit olarak tanımlıyorlar. 1990’ların ortalarından beri derginin editörlüğünü yapan Horton’ın, Filistin bölgesindeki sağlık sorunlarına daha yakından bakmak amacıyla West Bank’ta Lancet – Filistin Birliği kurması editöre çok düşman kazandırmış görünüyor.

Geçen yazımızda The Lancet’e ve editörüne karşı imza kampanyası başlattığını belirttiğimiz 396 hekime 150 hekim daha eklendi ve çabalarını concernedacademics.org adıyla açtıkları bir web sayfasıyla genişlettiler. Buna karşı yine geçen yazımızda belirttiğimiz ve destekçileri arasına katıldığımız Glaskow Üniversitesi’nden Graham Watt önderliğinde bir grup hekim hansoffthelancet.com sayfasıyla saldırıları göğüsleme çabası içine girdiler.

Dostlarımızı bir kez daha tıpta gericiliğe dur demeye ve tıpta ifade özgürlüğünün yanında yer almaya çağırıyoruz.

Teşekkür: Konuya dikkatimizi çeken ve materyal desteği sağlayan Boğaziçi Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Profesör Belgin Tekçe'ye değerli katkıları için çok teşekkür ederiz.


Akif Akalın      

Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder