Almanya’da 1933 yılında Propaganda Bakanı olan ve Avrupa’nın uygar halklarından birini sadece birkaç yıl içinde bütün dünyayı kana bulayacak bir savaşın baş aktörü olmaya ikna etmeyi başaran felsefe doktoru Goebbels, “yeterince büyük bir yalan söylerseniz ve bu yalanı sürekli tekrar ederseniz, insanlar sonunda buna inanmaya başlayacaktır” demiş.
İşe yaradığı yalnızca Almanya’da değil, dünyanın Türkiye dahil bütün coğrafyalarında günümüze kadar defalarca kanıtlanmış olan bu kuram, ticaretten siyasete kadar çok geniş bir yelpazede yaygın olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Elbette hiçbir yalanın hükmü sonsuza kadar sürmez ve gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkma gibi bir huyu vardır, fakat insanları üç veya beş belki 10 yıl gibi insan ömrü göz önüne alındığında göreli kısa bir süre için dahi kandırabilmek, kandıranın amacına ulaşabilmesi için yeterli olabilir.
Bunlar geçtiğimiz gün “Ekşi Şeyler” sitesinin “sağlık” sayfalarına 3 Ekim tarihinde konan bir yazıyı okuyunca aklıma geldi. Merak edenler için yazının başlığı “Küba'nın Sağlık Sistemi Sahiden de Yıllardır Söylendiği Gibi Mükemmel mi?”
Öncelikle yazının başına konan bir not ile başlayalım. Bu notta ekşi sözlük yazarı “celalsalik”in “meseleyi bizzat yerinde incelediği” belirtilerek yazıya bir “objektiflik” kazandırılmaya çalışılmış: “Küba'nın sağlık sistemiyle ilgili yıllardır çeşitli güzellemeler duyuyoruz” ama biz gidip yerinde gördük deniyor.
Birincisi, Küba ve Küba’nın sağlık sistemi “keşfedilecek bir gizem” değildir. Yalnızca 2016 yılında Küba’yı “celalsalik” (kuşkusuz gerçekten gittiyse!) dahil 4 milyon turist ziyaret etmiş ve ülkeye 3 milyar dolar döviz bırakmıştır. Yine ekşi sözlük belki Küba’ya Türkiye’den yalnız “celalsalik” gitmiş sanıyor olabilir fakat biraz zahmet edilip Türkiye’den Küba’ya tur düzenleyen şirketlerin sayfalarına bakılırsa, Türkiye’de de Küba’yı “yerinde görmüş” çok sayıda yurttaşımız olduğu görülecektir. Hatta Tayyip Erdoğan dahi Küba’yı ziyaret etmiştir.
İkincisi, dünya üzerinde dünyanın uydusu olan aya bizzat gitmiş çok az insan vardır, fakat yine internet üzerinde basit bir arama yapılarak, hayatlarında hiç aya gitmedikleri halde ay hakkında yazılar yazmış çok sayıda insan olduğu görülecektir. Bu insanlar arasında yurttaşlarımız da vardır. Hatta üniversitelerin astronomi bölümlerinde hayatlarında hiç aya gitmemiş olan yüzlerce öğretim üyesi, ay hakkında “ahkam kesmeyi” sürdürmektedir. Kim bilir, belki ekşi sözlük bir gün “celalsalik” dostumuzu “gerçekleri” ortaya çıkartmak için aya göndermeyi planlayabilir.
'SÖYLEDİĞİNİZ YALANLARA İNANANLAR MUTALAKA OLACAKTIR...'
Yazı Küba’daki sağlık hizmetlerinin üç başlıkta toplanması gerektiğini ve bunlardan birinin “sağlık turizmi” olduğunu tespit ederek başlıyor. Ne yazık ki “celalsalik” bu kapsamda sunulan “meme silikonu, botox, liposuction” gibi hizmetlere bizzat tanık olamamış, fakat bize bu konuda bilgi almak istersek, "http://www.cubanacan.cu/…t&id=118&itemid=41&lang=en" linkini öneriyor.
Linke baktığınızda, bunun Cubanacan Group web sitesi olduğunu görüyorsunuz. Gerçi “celalsalik” yazısında “ne yazık ki Küba’da İngilizce yazılmış neredeyse hiçbir şey bulamazsınız” demiş, fakat önerdiği linkin sağ üst köşesinde dil seçenekleri var ve burada "English" üzerine tıklayarak, yazıyı İngilizce okumak da mümkün. Ben merak ettim ve okudum. Sayfanın “hiçbir yerinde” Küba’da “sağlık turizmine” ilişkin tek sözcük bulamadım. Ancak Dr. Goebbels’in kuramını anımsayın: “Söylediğiniz yalanlara inananlar mutlaka olacaktır”.
İkinci olarak “celalsalik” Kübalı nomenklatura hizmet sunduğunu iddia ettiği bir kliniğin linkini vermiş: "http://www.hfajardo.sld.cu/inicio.html."
Bu linke baktığınızda gerçekten sayfayı İngilizce olarak okuyabileceğiniz bir seçenek olmadığını görüyorsunuz. Belki bunun nedeni yukarıdaki “turizm” sayfasından farklı olarak, bu klinikle daha çok hizmet alacak Kübalıların ilgileneceği düşüncesi olabilir. Fakat artık “teknoloji çağındayız”, değil mi? “Celalsalik” için bir yöntem önermek isterim. Bize önerdiği linki Google Çeviri sayfasında “tek tıklama” ile İngilizceye çevirmesi mümkün. Aslında Türkçe'ye de çevirebilir fakat Google Çeviri tarafından kullanılan yapay zeka henüz Türkçe konusunda acemi. Fakat İngilizce çevirinin büyük ölçüde doğruluğuna güvenebilirsiniz.
Linki incelediğinizde Komutan Manuel Fajardo kliniği hakkında detaylı bilgi alıyorsunuz: Klinik Havana’nın Plaza de la Revolución belediye bölgesinde yaşayan 171 bin 437 Kübalıya hizmet sunuyor. Hani şu dev duvardaki meşhur Che siluetinin bulunduğu ve milyonluk 1 Mayıs gösterilerine ev sahipliği yapan bölge. “Celalsalik”in adres gösterdiği Vedado ise bu belediye sınırlarında bir mahalle. Kentin en büyük yapıları burada bulunuyor. Eğer “celalsalik” bu kliniğin yalnızca Havana’daki “nomenklatura” hizmet sunduğunu yazsaydı daha inandırıcı olurdu. Küba ince – uzun bir ada. Bir muayene için adanın öte ucunda yaşayan nomenklatura için Havana’ya gelmek çok pratik değil! Hele acil durumlarda…
'YALANLARIN AÇIĞA ÇIKMASINDAN KORKMAYIN...'
Klinik bizdeki Eğitim ve Araştırma Hastanelerine benziyor. Hemen hemen bütün branşlarda hizmet sunuluyor. Küba’nın “bütün eyaletlerinde” çok sayıda bu tür klinikler var. Bu nedenle “celalsalik” Kübalı “nomenklatura” için endişelenmesin. Tabii burada yine Goebbels’i anmadan geçmemek lazım: “Söylediklerinizin yalan olduğunun ispatlanmasından korkmayın. Bunu ispatlasalar bile, sizin yalanlarınızın ulaştığı kitleler onların doğrularının ulaştığı kitleden hep fazla olacaktır”.
“Celalsalik” bir de Ciudad de la Habana’da bulunan “Amejeiras Hastanesi”ni görmüş, fakat içine girememiş. Belki “içeri girememekten” daha fazlası da vardır, çünkü belirttiğim gibi hastanenin adı Amejeiras, yani “celalsalik”in yazdığı gibi “clínico quirúrgico” değil. O yazdığı “cerrahi kliniği” anlamına geliyor ve bu hastane içindeki kliniklerden yalnızca biri. Ama hastanenin Küba’daki birçok hastane gibi Küba’nın “medarı iftiharı” olduğu doğru. “Celalsalik” arada “doğru” bilgi de veriyor.
Fakat “celalsalik”in bu bilginin hemen altında “linklere tıklayanların dikkatini çekti mi bilmem ama hiçbirinde kliniğe ait fotoğraflar yok. İnternette arayınız, resmi sayfalarda bulmanızın mümkün olmadığını göreceksiniz” cümleleri var. “Celalsalik” okurlarının bu linkleri incelemeyeceklerinden o kadar emin ki, klavyesine rasgele basıyor. Oysa linklerin diğer sayfalarına dahi bakmanıza gerek yok, anasayfada bile tıkladığınız anda birçok fotoğraf çıkıyor. Ama yine Goebbels: “Halka anlattıklarınızın gerçek olması şart değildir”. “Celalsalik” dersine iyi çalışmış.
YILLANMIŞ ANTİKOMÜNİST FOTOĞRAFLARLA YALANA DEVAM
Dostlar, daha yazacak çok şey var fakat şimdiden dört A4 sayfasını doldurmuşuz. “Celalsalik” yazısının bundan sonrasına Küba’da sağlık ortamlarında çekildiği iddiasıyla dört – beş fotoğraf koymuş ve altlarına bir şeyler yazmış. Öyle fotoğraflar ki, bakamazsınız, mideniz kaldırmaz.
Eminim “celalsalik” de, okurların bu fotoğraflar üzerine “sağ” tıklayıp, açılan pencerede “Google içinde resim ara” seçeneğini seçtiklerinde, bu fotoğrafların nerelerden “alındığını” saniyeler içinde bulacaklarını biliyordur. Fotoğraflar dünyanın her köşesindeki antikomünist sayfalarda “yıllardır” yayınlanan fotoğraflar. Fakat yine de bu fotoğrafları koyuyor ve fotoğraflarla ilgili, fotoğraflardan dahi daha iğrenç yorumlar yapabiliyor.
Çünkü demin de belirttiğimiz gibi dersine iyi çalışmış: “Bir yalanı sürekli tekrar edeceksiniz. Ne kadar fazla tekrarlarsanız o kadar fazla inanan çıkar. Bir süre sonra yalan, yalan olmaktan çıkar ve gerçeğin ta kendisi olur”. Dr. Goebbels yaşasaydı, Türkiye’deki bu öğrencisiyle gurur duyardı herhalde. Ama biz ülkemizde böylelerinin varlığını gördükçe utanç duyuyoruz.
Akif Akalın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder