Translate

27 Aralık 2014 Cumartesi

Yeni yıla gireken Toplumcu Tıp

İki yıl önce gönüllü öğrenci arkadaşlarla kurduğumuz Toplumcu Tıp Seminerleri ile başladığımız Toplumcu Tıp yolculuğumuzda önemli mesafeler kat ettik. Kuşkusuz önümüzde daha alınacak çok yol var, fakat bugün dün olduğumuzdan daha iyi bir yerdeyiz.


İlk hedefimiz Toplumcu Tıp alanında kaynakça yaratmaktı. Bu amaçla kurduğumuz bloglar, Toplumcu Tıp Sayfaları, Türkiye’deToplumcu Tıp, Sağlığın Toplumsal Belirleyicileri ve Sınıfın Sağlığı, 57 yazarın, 13 başlıkta, 170 makalesini bir araya getirdi. Academia sitesinde 749 üyenin takip ettiği oldukça kapsamlı bir arşiv (çoğu Türkçe 298 kaynak) oluşturduk. Yine bloglar çok sayıda eğitici videolar, ses kayıtları ve PowerPoint sunularla zenginleşti. Geçtiğimiz yıl çok sayıda öğrencimiz lisans ve lisans-üstü çalışmalarında ve ödevlerinde blogumuzdan ve arşivimizden yararlandılar.

İkinci hedefimiz, oluşturulan kaynakları dostlarımızla paylaşabilmekti. Bu konuda sosyal medyadan olabildiğince yararlanmaya çalıştık. Facebook’ta kurulan Toplumcu Tıp sayfası (680 üye), ToplumcuTıp Seminerleri (415 üye), Sağlıkta Performansa Hayır (278 üye) ve Permahealth – Kalıcı Sağlık (104 üye) gruplarının yanında bir Tweeter hesabı ve Google Plus ile kaynaklarımızı paylaşmaya çalıştık. Oluşturduğumuz e-posta grubuyla her hafta Toplumcu Tıp Sayfaları’nda hafta içinde yayınlanan makaleleri Perşembe günleri 2 bin üzerinde abonemize ulaştırdık.

Geçtiğimiz yıllarda çalışmalarımızın çoğu İnsan Bu web sayfasında yayınlandı. Bazı çalışmalarımıza çeşitli uzmanlık dernekleri ve sendikalar dergilerinde ve web sayfalarında yer verdiler. Son aylarda internet üzerinden yayınlanan Politika gazetesi ve soL Portal’ın sağlık sayfaları (Sınıfın Sağlığı) editörlüğünü üstlendik. soL Portal’da oluşturulan Sınıfın Sağlığı blogunda yayınlanan yazılarımızın bir kısmı birkaç gazetede manşetten haber oldu ve başka yayın organları tarafından paylaşıldı.  

Ayrıca geçtiğimiz yıl içinde katıldığımız sempozyum ve çalıştaylarda, radyo ve TV programlarında Toplumcu Tıp bakış açısını tanıtmaya çalıştık. Yine Özyeğin Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nde derslere misafir olduk ve lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle Toplumcu Tıp konularını tartıştık.
  
Geçtiğimiz aylarda sağlıkçılarla toplum bilimcileri bir araya getirecek bir platform oluşturmak amacıyla Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Toplumcu Sağlık Söyleşileri düzenledik. Bu söyleşilerin Toplumcu Tıp düşüncesinin topluma ulaştırılmasında büyük rol oynayacağını umuyoruz.

Geçtiğimiz yıl Toplumcu Tıp alanında önemli kitaplar da yayınlandı. Osman Elbek’in editörlüğünü yaptığı Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır, Deniz Akgün’ün kaleme aldığı Kapitalizm Hasta Eder - Toplumcu Tıp, G. Emre Gürcanlı’nın kaleme aldığı Bir Cinayetin Öyküsü, İlknur Arslanoğlu’nun editörlüğünü yaptığı Tıp Budur, Haluk Çağlayaner’in kaleme aldığı Türkiye’de Sağlığın Çağdaşlaşması ve Cem Terzi’nin dilimize kazandırdığı Ulusların Sağlığı ile zenginleştik. İNSEV bu yıl da bir çeviri yaptı: Sağlıklı Şehir Planlaması. Kitap önümüzdeki günlerde yayınlanacak. Yazılama Yayınevi de toplumcu tıp klasiklerinden Kızıl Tıp kitabını yayınlamak üzere.

İNSEV (İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı) 2014 Değerlendirme ve 2015 Planlama toplantısını yaptı. Sağlıklı Şehir Planlaması kitabının (çeviri) 2015 başında okurlara ulaştırılması ve 20 Şubat’ta, Ocak ayında dünyaya duyurulacak olan Global Health Watch 4 tanıtım toplantısının yapılmasına karar verildi. Bahar Dönemi’nde Sağlık – Toplum – Politika Atölyesi’nin (8 hafta) başlatılması planlandı. Sağlık ve Sosyal Bilimler başlıklı bir kitap yazılması için çalışmalara başlanacak.

Yeni yılda daha da güçlenmek umuduyla, iyi seneler.

TOPLUMCU TIP SAYFALARI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder