Translate

2 Eylül 2022 Cuma

Tıpta sermaye ideolojisinin içimize nasıl işlediğine ilişkin bir örnek

 


Sayfamızdaki tablo Frida Kahlo tarafından Meksika’da 1954 yılında yapılmış, “Marxism will Give Health to the Sick”, yani “Marksizm Hastalara Sağlık Verecek” isimli tablodur (1).

 

Oysa Türkiye “sol” medyanın tablonun başlığını nasıl dilimize çevirdiğine bakarsanız, birçok yerde “Marksizm Hastaları İyileştirecek” diye çevrilmiş olduğunu görürsünüz.

 

Çeviriyi yapan solcuların (sağcı biri zaten bu tabloyla ilgilenmez), “Marxism will Give Health to the Sick” cümlesinin Türkçesinin “Marksizm Hastalara Sağlık Verecek” olduğunu bilmemeleri mümkün değildir.

 

Fakat zihinleri tıpta ve sağlıkta burjuva ideolojisiyle yıkanmış “solcu” dostlarımız, maalesef sağlık hizmeti dendiğinde sadece “iyileştiriciliği” anlamaktadır. 


Kesinlikle “ezberlerinde” sosyalist toplumda sağlıkta “önleyiciliğe” ağırlık verileceği vardır. Hatta sınavda sorsanız bu yanıtı verirler. Fakat bunlar “bilince” çıkmaz ve hep ezberde kalır.  

 

Öyle ya, birine “sağlık vermek” ne demek? Ancak “iyileştirilir”.

 

Hastaları antik çağlarda şamanlar da “iyileştiriyordu”. Sosyalist (toplumcu) tıbbın marifeti hastaları iyileştirmek değil, hastalıkları “önlemek” ve insanları “sağlıklı kılmaktır”. 


Hastaları şu veya bu şekilde her tıp iyileştirir, fakat toplumcu tıp hastalanmamaları için çaba harcar.

 

Ancak günümüz solcularının bu kavrayışsızlığı yeni değil. Tarihte de bu kavrayışsızlık nedeniyle Sovyetler Birliği’nde Lenin ve yakın dostu Sağlık Bakanı Nikolay Semaşko tarafından örgütlenen, “önleyici” hizmetlere öncelik veren “toplumcu” sağlık anlayışı, 1960’lı yıllarda terk edildi ve kapitalist ülkelerdeki gibi “iyileştiriciliğe” öncelik verilmeye başlandı (2). Yani toplumcu tıp, toplumcu düzenden yirmi yıl önce yıkıldı (3).

 

Oysa marifet hasta olanı iyileştirmek değil (hatta bazı hastalıklar hiçbir müdahale olmaksızın kendiliğinden de iyileşebilir), insanın hasta olmaması için çaba harcamaktır.

 

1. https://www.fridakahlo.org/images/paintings/marxism-will-give-health-to-the-sick.jpg

2. https://www.yurtseverlik.com/dr-akif-akalin-yazdi-devrimciler-ve-iktidarcilar.html

3. Bu konuda daha detaylı bilgi için:  https://toplumcutip.blogspot.com/2020/04/sscbde-saglk-hizmetinin-orgutlenmesi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder