Translate

27 Temmuz 2020 Pazartesi

Dardanel’de ölümüne üretim


Bugün öğle saatlerinde Çanakkale’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Dardanel Önentaş Gıda Sanayi AŞ, Kamuoyunu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bir bildirim yaparak, “bugünden geçerli olmak üzere 14 gün süreyle” çalışanlarının “mesai saatleri dışında da …  gözetim altında tutulduğu kapalı devre çalışma sistemi” uygulanacağını bildirdi (1).

 

Bildirimin duyulmasından sonra çeşitli medya organları ayrıntıları yayınlamaya başladılar. İddialara göre Dardanel fabrikasında çalışan işçilerde Covid 19 görülmüş ve şirket bu nedenle bildirimde belirttiği tedbirlere başvurmuştu. Çalışanlar mesai bitiminde şirket tarafından geceleri konaklayacakları bir kız yurduna götürülecek ve sabahları yeniden fabrikaya taşınacaklardı (2, 3).

 

Şirket KAP’a yaptığı bildirimde üretim faaliyetlerinde “herhangi bir aksama” yaşanmadığının özellikle altını çiziyordu (1). Üretim sürüyordu ve sürecekti. Zaten salgının ilk gününden beri Türkiye’nin sloganı bu değil miydi? Her ne pahasına olursa olsun üretim sürecek!

 

Çanakkale 130 bin nüfuslu ufacık bir yer. Fabrikada 1.200 emekçi çalışıyor. Haber daha medyaya düşmeden Çanakkalelilerin diline düştü. Kahvelerde oturanlardan, plajlarda serinleyenlere, herkes haberi tartışmaya başladı.

 

Özellikle Dardanel fabrikasının bulunduğu Kepez’de yaşayanlar daha da endişeliydi. İşçilerin gece konaklayacakları kız öğrenci yurdu da Kepez sınırındaydı. Ya hastalık şehre yayılırsa? Ya çoktan yayılmışsa?

 

Bu arada şirket işçilere bir e-posta attı. Yıllık izinler iptal edilmişti. Bütün işçiler üretimin aksamaması için işinin başına geçecekti. Fakat e-postada çok tehlikeli bir nokta vardı. Şirket, hastalarla teması olup, evlerinde izole edilenlerin de şirket tarafından karantina altına alınacağını, itiraz edenlere 3.150 TL idari para cezası uygulanacağını belirtiyordu (2).

 

Şimdi evlerinde karantinada olan işçiler ne yapacak? 3.150 TL az para değil. Fabrikada çalışan işçilerin çoğu bir aylık çalışmaları karşılığında bu kadar ücret alamıyorlar.

 

Bakın, bu bir bilim-kurgu filmi değil. Gerçek! Şu saatlerde Çanakkale’de yaşanan gerçek. Başta Dardanel fabrikasında çalışan 1.200 işçi olmak üzere bütün Çanakkale endişe içinde. Sırf “üretim aksamasın” diye salgına karşı gerekli tedbirler alınmıyor. Bunun yerine dostlar alış – verişte görsün tedbirlerine başvuruluyor.

 

Oysa fabrikada üretim hemen durdurulmalı, bütün işçilere test yapılmalı. Test sonucu pozitif olanlar hemen izole edilmeli ve bu işçilerle temasta bulunanlar karantinaya alınmalı. Tıp bunu söylüyor. Fakat bilim ve tıp kimin umurunda? Önemli olan üretimin devam etmesi. Her ne pahasına olursa olsun devam etmesi.

 

Peki, bu fabrikanın tıp fakültesi mezunu bir işyeri hekimi yok mu? Olmaz mı, hatta birden fazla işyeri hekimi vardır. İşyeri hekimleri tıp fakültesinde salgınla nasıl etkili bir mücadele yürütüleceğini öğrenmediler mi? Nasıl şirketin işçilerin sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atabilecek uygulamalarına sessiz kalabiliyorlar? Maaşlarını şirketten aldıkları için olabilir mi? İşlerini yitirmekten mi korkuyorlar acaba?

 

Sadece işyeri hekimi de değil, fabrikada iş güvenliği uzmanları da olmalı. Peki, iş güvenliği uzmanları salgının ortasında nasıl üretimin devam etmesine göz yumabiliyorlar?  Onlar da mı maaşlarını şirketten alıyor? İş güvenliği uzmanları da mı işlerini yitirmekten korkuyor?

 

Bazı medya kuruluşları fabrikanın üç bölümünde 40’a yakın işçide koronavirüs saptandığını bildiriyor (4). Diğer işçilere test yapılmamış. Yani fabrikada kaç kişinin hasta olduğu bilinmiyor.  Peki, 1.200 işçinin çalıştığı işyerinde, işçilerin hakkını – hukukunu gözetecek bir sendika yok mu? DİSK’e bağlı Gıda İş Sendikası ne yapıyor? Üretimden gelen gücünü kullanmak yerine Valiliğe, Belediyeye dilekçeler yazıyor. Sendikacılar neden korkuyor?

 

Korku, dağları bekliyor. Çaresiz işçiler “ölümüne üretime” devam ediyor. Maksat şirketin 2020 için belirlediği ciro hedefine ulaşılsın. Ölen olursa mı? “Üretim zayiatı” deriz geçer gider…


Akif Akalın

 

https://www.yurtseverlik.com/dr-akif-akalin-yazdi-dardanelde-olumune-uretim.html


DİPNOTLAR

 

1.  https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/862020

2. https://www.gazeteduvar.com.tr/turkiye/2020/07/27/dardanelde-korona-cikti-isciler-14-gun-fabrikada-tutulacak/

3. https://www.a3haber.com/2020/07/27/dardanelden-kar-oncelikli-koronavirus-onlemi-bantta-karantina/

4. https://www.evrensel.net/haber/410345/pozitif-vaka-cikan-dardanelde-k-r-oncelikli-onlem-bantta-karantina

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder