Translate

31 Ağustos 2020 Pazartesi

COVID 19 konusunda Türkiye’den çok önemli bir araştırma


Bu hafta dünyanın alanındaki en prestijli dergilerinden biri olan “Journal of Human Hypertension” dergisinin online nüshasında, Türkiye’den kardiyoloji uzmanı Dr. Selçuk Görmez ve meslekdaşlarının bir araştırması yayınlandı. Salgının ilk günlerinde ortaya atılan önemli bir iddiayı çürüten araştırma, COVID 19’a yakalanan hipertansiyon hastalarına ve bu hastaları tedavi eden hekimlere rahat bir nefes aldırdı.

 

Anımsanacağı gibi salgının ilk aylarında Çin ve İtalya COVID 19’un hipertansiyonlu hastalarda daha fazla görüldüğünü, hipertansiyonlularda ve ACE inhibitörleri ve/veya ARB’ler gibi ilaçları kullananlarda daha ağır seyrettiğini ve ölümlere neden olduğunu bildirmişti. İddiaya göre hipertansiyon tedavisinde kullanılan bu ilaçlar ACE 2 proteini üretimini arttırıyor,  bu durum da virüsün akciğer hücrelerine daha çok ve yoğun olarak girmesini kolaylaştırıyordu.   

 

İddia hipertansiyon tedavisi gören hastaları ve bu hastaları tedavi eden hekimleri çok telaşlandırmış, hipertansiyon tedavisinde oldukça etkili olan bu ilaçları kullanmaya devam etmek konusunda tereddüde düşürmüştü. Dr. Selçuk Görmez ve meslekdaşları yaptıkları araştırmayla bu konuya açıklık getirdiler.

 

Dr. Selçuk Görmez ve meslekdaşları ekranlarda boy göstermek yerine aylarca çalışarak (ekranlarda COVID 19 üzerine ahkam kesenlerin hiçbirinin maalesef konu üzerine tek bir “bilimsel” çalışması bulunmuyor), Türkiye’den COVID 19 konusunda “vaka bildirimleri” dışındaki ilk ciddi bilimsel araştırmaya imza attılar.

 

İstanbul’daki çeşitli hastanelerde yatırılarak tedavi altına alınan 154’ü erkek ve 93’ü kadın, teşhisleri PCR testiyle doğrulanmış 247 COVID 19 hastasını kapsayan araştırma, hastalarda hipertansiyon bulunmasının veya adı geçen hipertansiyon ilaçlarını kullanmalarının COVID 19 enfeksiyonunun gidişatını kötüleştirmediğini ortaya koydu.  

 

Bilindiği gibi hipertansiyon toplum içinde en sık görülen hastalıklardan biri ve kontrol altına alınamaması durumunda birçok organda ağır hasarlar meydana geliyor. En önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan hipertansiyon kontrolünde kullanılan ilaçlar üzerindeki tereddütlerin ortadan kalkması bu nedenle çok önemliydi. Artık hipertansiyon hastaları güvenle ilaçlarını kullanmaya devam edebilir ve hastalığın olası komplikasyonlarından korunabilirler.


Akif Akalın

 

Kaynak

Görmez, S. ve ark. (2020). Association between renin-angiotensin-aldosterone system inhibitor treatment, neutrophil-lymphocyte ratio, D-Dimer and clinical severity of COVID-19 in hospitalized patients: a multicenter, observational study. Journal of Human Hypertension, 10.1038/s41371-020-00405-3. doi:10.1038/s41371-020-00405-3.


https://www.yurtseverlik.com/halk-sagligi-uzmani-dr-akif-akalin-yazdi-covid-19-ve-hipertansiyon-arasinda-kurulmaya-calisilan-baglanti-dogru-mu-iste-turkiyeden-carpici-bir-arastirmanin-sonucu.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder