Translate

21 Şubat 2022 Pazartesi

Tıbbi çağrı: Avrupa’da savaşa hayır

 



Gerçi medyada alay konusu haline geldiğini görüyoruz fakat savaşla şaka olmaz. Herkesin gözü kulağı Ukrayna’da. Her an bir provokasyon gerçekleşebilir ve kendimizi bir savaşın ortasında bulabiliriz. Pandeminin üzerine bir de savaş… Emekçileri çok zor günler bekliyor.

 

IPPNW’DEN ÇAĞRI

 

Son gelişmeleri değerlendiren örgütümüz “Uluslararası Nükleer Savaşın Önlenmesi için Hekimler” (IPPNW) hafta sonu bir bildiri yayınladı. Hazırladığı çağrı metnini dünyanın her köşesinden hekimlerin ve diğer sağlık profesyonellerinin imzasına açtı.


Çağrı: http://www.ippnw.eu/en/prevention-of-war/medical-appeal-no-war-in-europe.html


İmza: http://www.ippnw.eu/en/prevention-of-war/medical-appeal-no-war-in-europe/sign-the-medical-appeal-no-war-in-europe.html

 

Avrupa’da hekimler ve diğer sağlık profesyonelleri yaşamları korumak üzere önleyici eylem için sorumluluk alıyor. Pandemiyle boğuşan dünyanın, bir de savaşın getireceği yıkımlara tahammülü yok. Bu nedenle hemen önleyici tedbirler alınmalı, gerginliğin daha da tırmandırılması yerine diplomasi teşvik edilmelidir.

 

NATO yayılmacılığının Avrupa’yı Ukrayna’da Rusya ile bir savaşın eşiğine getirmesi karşısında emekçiler bugünden aktif bir tutum almadıkları takdirde, sonu üçüncü bir paylaşım savaşına varabilecek gelişmeler kaçınılmaz olacaktır.

 

ÖNLEYİCİ EYLEM

 

Emperyalizm demek, savaş demektir. Ancak bir savaşın patlak verip vermemesi, işçi sınıfının ve emekçilerin savaş karşısındaki tutumlarına bağlıdır. Emekçiler savaşlarda “kendi sınıflarının” yanında saf tuttuğunda, savaşlar olanaksız hale gelir.

 

Bu yaklaşım toplumcu tıbbın “önce önleyicilik” yaklaşımına benzer. Nasıl sağlık sorunları henüz ortaya çıkmadan tedbirler alınarak sorunların gelişmesi önlenebilirse, savaşlar da önlenebilir.

 

Bunun için işçi sınıfının savaş karşısındaki tutumunu açıkça ilan etmesi, olası bir savaşta ülkelerinin burjuvaları yerine diğer ülkelerin proletaryası ile birlikte davranacağını belirtmesi gereklidir.

 

PANDEMİDE ÇOK KÖTÜ BİR SINAV VERİLDİ

 

İşçi sınıfı ve emekçiler ne yazık ki pandemi sürecinde çok kötü bir sınav verdiler. Salgının başından beri sermayenin pandemi politikalarına teslim olan emekçiler, kendi devrimci politikalarını geliştirip sürece ek koyamadılar ve bunun bedelini milyonlarca can kaybıyla ödediler, ödüyorlar.

 

Şimdi savaş olasılığı karşısında da aynı durum söz konusu. İşçi sınıfı ve emekçiler ya pandemide olduğu gibi sermayenin politikalarına teslim olacak ve bunun bedelini yaşamlarıyla ödeyecekler, ya da bugünden emperyalist savaşa karşı “önleyici tedbirler” alarak sürece el koyacaklar.

 

İşçilerin ve emekçilerin, emek örgütlerinin pandemi sürecindeki hatalarından ders almış olduklarını umuyoruz.

1 yorum:

  1. Çok güzel, toplumcu yolu gösteren, değerli bir yazı için gönülden teşekkürler.

    YanıtlaSil