Translate

16 Ekim 2020 Cuma

Dürüst bilim insanları konuşmaya başladı

 


Lancet dergisinin 15 Ekim 2020 tarihli online nüshasında çok sayıda “dürüst” bilim insanının imzasıyla “Scientific consensus on the COVID-19 pandemic: we need to act now” (Covid 19 pandemisi üzerine bilimsel uzlaşı: şimdi harekete geçmeliyiz” başlıklı bir makale yayınlandı.

 

Yazarlar makalelerinde her dürüst, bilimsel namus sahibi bilim insanının yapması gerektiği gibi üzerinde herkesin uzlaştığı “bilimsel gerçekleri” sıralıyorlar:

 

Covid 19 büyük damlacıklar ve aerosoller üzerinden temasla, özellikle havalandırmanın kötü olduğu yerlerde aerosoller üzerinden solunumla bulaşıyor/yayılıyor ve bulaşıcılığı yüksek.

Covid 19’un vaka – ölüm oranı mevsimsel gribinkinin birkaç katı ve enfeksiyon hiçbir sağlık sorunu olmayan, bağışıklık sistemi güçlü olan gençlerde dahi tedaviye dirençli hastalık tablosu ortaya çıkartabiliyor.

Virüse karşı bağışıklığın ne kadar sürdüğü bilinmediği gibi hastalığa yakalananlar yeniden hastalanabiliyorlar.

Virüs kalabalık ve kötü havalandırılmış ortamlarda daha kolay yayılıyor.

Hızılı test, temaslıların izlenmesi ve hastaların izeole edilmeleri hastalığın yayılmasının kontrol altına alınmasında kritik önemde.

 

Ekranlarda görmeye alıştığımız ve artık nededeyse ailemizden biri haline gelen “sermaye profesörleri” bu bilimsel olarak üzerinde uzlaşılan gerçekleri ya ağızlarına almıyorlar, ya çarpıtıyorlar ya da inkar ediyorlar ve toplumu yanlış yönlendirmeye devam ediyorlar.

 

Makalede salgının ilk aylarında birçok ülkede seyahat kısıtlamaları gibi “toplum” düzeyli tedbirlerle virüsün toplum içinde dolaşmasının ve ölümlerin azaltıldığı ifade ediliyor. Bilindiği gibi yaz aylarında bu tedbirlerin gevşetilmesiyle birlikte vaka sayıları ve ölümler dramatik bir şekilde arttı.

 

Yazarlar Avrupa’da “ikinci dalganın” başladığı bugünlerde salgınla mücadelede “sürü bağışıklığı” teorilerinin yeniden alevlendiğini belirterek, bunun çok “tehlikeli” bir saftasa olduğunu ifade ediyorlar.  Virüsün toplum içinde kontrolsüz yayılmasına izin vermenin vaka ve ölüm sayılarını çok arttıracağını söylüyorlar.

 

Dürüst ve bilimsel namusu olan bilim insanları doğal bağışıklığın, yani insanların hastalanmaları yoluyla edinilen bağışıklığın uzun süreli koruyucu etkisi olduğunun “bilimsel” olarak gösterilemediğini ifade ediyorlar.  Bu stratejinin salgını bitirmeyeceğini, aksine tekrarlayan salgınların ortaya çıkmasına neden olacağını savunuyorlar.

 

Japonya, Vietnam ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin salgını, toplum düzeyinde tedbirlerle başarıyla kontrol aldıklarını ve bugün normal yaşama döndüklerini ifade eden yazarlar, virüsün toplum içinde yayılmasını önleyecek tedbirler alınmasını öneriyorlar. Gerçi yazarlar muhtemelen “komünist” olmakla suçlanmamak için ismini vermekten kaçınmış fakat biz salgını başarıyla kontrol altına alan ülkeler içinde Küba’nın adını da sayabiliriz.

 

Yazarlar salgın mücadelesinde artık bilimsel kanıtlara dayanarak harekete geçilmesini istiyor ve kendileri gibi dürüst ve bilimsel namus sahibi akademisyenleri John Snow Memorandumu’nu imzalamaya çağırıyorlar: https://www.johnsnowmemo.com/ .

 

 

 

Kaynak:  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32153-X/fulltext

 

Akif Akalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder