Translate

7 Kasım 2021 Pazar

Aşıda arapsaçına doğru

 


Sağlık Bakanlığı’nın her konuda olduğu gibi COVID 19 aşısında da işleri karıştıracağı daha baştan belliydi. Şimdi aşıda işler giderek arapsaçına dönüyor ve Sağlık Bakanlığı’nın bu gidiş karşısında hiçbir hazırlığı olmadığını görüyoruz.

 

Sağlık Bakanlığı’nın “politikasızlığı” sayesinde Türkiye’de bugün farklı aşı rejimleriyle aşılanmış çeşitli gruplar oluştu. Kronolojik olarak gidersek bunun adım adım nasıl bugüne geldiğini veya getirildiğini görebiliriz.

 

Anımsanacağı gibi ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın aşı ile imtihanı Sinovac aşısının ülkemize getirilmesiyle başladı. Yılın ilk aylarında başta sağlık çalışanları ve 65 yaş üzerindekiler olmak üzere bir grup yurttaşımıza iki doz Sinovac aşısı yapıldı.

 

Daha sonra Biontech aşısı gelince, öncelikli gruplara bahar aylarından itibaren iki doz Biontech aşısı yapılmaya başlandı. Böylece yaza girerken bir kısmı Sinovac, diğerleri Biontech aşısıyla aşılanmış “iki” grup insanımız (isterseniz kohort diyelim) oldu.

 

Yaz aylarında Sinovac aşısının yeterli koruma sağlayamadığının anlaşılması üzerine, Sağlık Bakanlığı Türkiye’nin gündemine “üçüncü doz” karmaşasını soktu. Aslında konu son derece basitti. Eğer Sağlık Bakanlığı “iki doz Sinovac aşısı olanlar bir doz Biontech aşısı olacaklar” diyebilseydi, hiçbir kargaşa olmayacaktı, fakat Bakanlık bu beceriyi gösteremeyince elimizdeki aşı kohortlarının sayısı birden ikiden dörde çıktı:

 

  • 2 doz Sinovac yaptıranlar
  • 2 doz Biontech yaptıranlar
  • 2 doz Sinovac + 1 doz Biontech yaptıranlar
  • 2 doz Sinovac + 1 doz daha Sinovac yaptıranlar

 

Eğer iki doz Sinovac yaptırmış olanların hepsine bir doz Biontech yapılabilseydi, sorun büyümeyecekti. Fakat Bakanlık bunu beceremedi.

 

Ancak iş bununla kalmadı. AB ülkelerinin Sinovac ile aşı olanların aşı pasaportunu tanımayacağının, sadece iki doz Biontech aşısı yaptıranlara AB’ye girme hakkı tanıyacağının duyulması üzerine iki doz Sinovac üzerine bir doz Biontech aşısı yaptıranlara, “isterseniz bir doz Biontech daha yaptırabilirsiniz” dendi.

 

Böylece Türkiye 2021 sonbaharına farklı aşı rejimleriyle aşılanmış 5 (yazı ile beş) kohortla girdi.

 

Şimdi de kışa girerken yine öncelikli gruplardan başlanarak “üçüncü doz” Biontech yapılmaya başlandı. Bakanlık daha önce iki doz Biontech yaptıran herkese üçüncü dozu yapmayı becerebilse, işler bu kadar karışıklıkla kalacak. Fakat tarihe baktığımızda Bakanlığın bu beceriyi gösteremeyeceği ve daha önce tanımladığımız beş kohorta, bu kez üç doz Biontech yapılmış bir altıncısının ekleneceğini söylemek için kahin olmak gerekmez.

 

Fakat bununla da bitmiyor. Ya en başta iki doz Sinovac yaptırıp, sonra önce bu yetmez denip bir doz Biontech yaptıran, ardından “AB ülkelerine girebilmek istiyorsanız bir doz Biontech daha” denenler ne olacak? Bunlar da önümüzdeki Şubat’ta iki doz Biontech üzerine üçüncü dozu (toplam 5 doz aşı) olmayacaklar mı?

 

Bütün bunlara ülkemizde henüz hiç aşı yaptırmamış olanlar, tek doz Sinovac veya tek doz Biontech aşısı yaptırmış olanları da eklerseniz, Sağlık Bakanlığı’nın ülkemizde neredeyse aşı bakımından 10 (sayı ile on) farklı kohort oluşmasına neden olduğunu, diğer bir deyişle aşı işini sözcüğün tam anlamıyla eline yüzüne bulaştırdığını söyleyebiliriz.

 

Bitti mi? Keşke… Ama karşımızda Fahrettin Koca’nın Sağlık Bakanlığı var.

 

Bildiğiniz gibi bir de yılan hikayesine dönmüş Turkovac aşımız var. Sağlık Bakanlığı henüz bu aşı için onay alamadı, fakat önümüzdeki aylarda onay alırsa, bu kez de Türkovac aşılı kombinasyonlarla kaç aşı kohortuna varacağımızı tahmin dahi edemiyoruz.

2 yorum:

  1. Haksız bir eleştiri. Ulkemiz hangi asiyi oncelikle bulabildiyse onu kullandı. Ne yani biontech bulana kadar beklesemiydik? Bu bekleme döneminde kaç insanımızı kaybecektik.

    YanıtlaSil